Meer info Groninger Bodem Beweging

Kernpunt voor de GBB is dat de Groningers niet de dupe mogen worden van het gas onder hun voeten waar heel Nederland zoveel rijkdom en warmte aan ontleent. Het gas is van heel Nederland, akkoord, maar dan dienen de lasten van de winning niet eenzijdig bij de Groninger bevolking te worden gelegd! Vanaf het begin van de winning is de informatie over de gevolgen van de gaswinning voortdurend aangepast. De bevingen zijn zwaarder dan de NAM in het begin ooit voor mogelijk hield. Wetenschappers zijn het onderling oneens over de risico’s van de bodemdaling. Hierdoor is het vertrouwen van veel Groningers in de NAM en de overheid aangetast. Bewoners hebben het gevoel dat er zonder hen en over hen wordt besloten terwijl zij met de brokken blijven zitten.

De Groninger Bodem Beweging wil in ieder geval het volgende bereiken:
1. Een rechtvaardige schadevergoedingsregeling gebaseerd op werkelijke herstelkosten in plaats van cosmetische reparatie.
2. Vergoeding van extra kosten gemaakt ter voorkoming van de herhaling van schade aan de woning door nieuwe bevingen.
3. Taxatie van de schade door bureaus die werkelijk onafhankelijk zijn van de NAM.
4. Transparantie in het aantal, spreiding en omvang van schadegevallen aan huizen en gebouwen.
5. Transparantie in de toekomstverwachtingen ten aanzien van bevingen en bodemdaling ten gevolge van de gaswinning.
6. Meer onderzoek naar bestaande onzekerheden over de effecten van de gaswinning.
7. Onderzoek naar de emotionele beleving van de aardbevingen.

De GBB is een vereniging maar wil vooral een beweging zijn van en voor de bevolking en
streeft dan ook naar een zo groot mogelijk aantal leden. De GBB wil namens hen in
gesprek gaan met alle betrokken partijen, overheid en politiek. Indien nodig zal de GBB
namens haar leden juridische procedures opstarten.
Wilt u meer informatie over doelstellingen en diensten van de vereniging dan kunt u de
website raadplegen (www.groninger-bodem-beweging.nl).

Het secretariaat is gevestigd te Middelstum, De Bosrand 11, postcode 9991 EJ. U kunt
contact opnemen via de mail:info@groninger-bodem-beweging.nl of per telefoon: 0655
715 192 of 0596-551484.

Opnieuw in de race voor 1 miljoen euro! Garsthuizen mooiste pand van Nederland?

In totaal waren hiervoor 16 projecten uitgenodigd, waaronder nog twee andere Groningse projecten (De Borg van Wedde en natuurreservaat Sassenhein uit Haren). Alle projecten zijn met busladingen vol naar de pitch gegaan (want de aanhang had een rol in het programma), wij zijn met z’n drie-en gegaan.

Het belangrijkste onderdeel dinsdag jl. was een presentatie van ons aan een vakjury van restauratiedeskundigen en architecten. Zij beoordeelden of het gepresenteerde project in aanmerking zou kunnen komen voor ‘ het Mooiste Pand van Nederland’. Van de 16 zijn dinsdagavond 16 december jl. (dag duurde van 10.00 – tot 23.20 uur!!!) de helft afgevallen. Wij gaan door !!! (Haren en Wedde zijn jammer genoeg afgevallen). Binnenkort komt de jury in Garsthuizen langs om ons project te bekijken en te beoordelen. Als we hiervoor slagen (van de 8 kunnen er 4 door) begint in februari al de restauratie met geld van dit programma.  Een aantal weken wordt deze restauratie dan gevolgd via reality tv. Uiteindelijk blijven er 2 over, die jawel strijden voor 1 miljoen euro.

De opnamen van dinsdag 16 december jl. zijn op woensdag 17 februari om 20.30 uur bij SBS 6 in het programma “Het Mooiste Pand van Nederland” te zien in een uitzending die maar liefst twee uur duurt. Kijken dus!

Marie-Lou Gregoire, Jan de Vries, Tjark Hulst

Stichting Restauratie Kerk Garsthuizen

 

Meer info wadlooptocht

Het bestuur van de VVV/D organiseert een wadlooptocht:

Overtocht naar Ameland met optioneel een overnachting.

Om goed bij te komen van deze overtocht, willen we bij voldoende deelname blijven overnachten.

Wanneer: zaterdag 29 augustus 2009

Tijd: 7.15 uur (start tocht 8.45 uur)

Verzamelen:  bij ’t Binhoes

Kosten: leden p.p. € 22,50 (wadlooptocht incl. bootreis), niet leden: informeer bij de VVV/D.

Verblijf en overnachtingskosten eigen rekening.

Verzamel- en vertrekpunt: op de pier bij Restaurant Land en Zeezicht te Holwerd (naast Wagenborg passagiersterminal veerboot naar Ameland), Grandijk 2, 9151 AE Holwerd.

Ameland is één van de druk bezochtste Nederlandse Waddeneilanden. De meeste gasten bereiken het eiland per veerboot, maar anderen lopen erheen!

Na de tocht ga je met de veerboot weer terug naar Holwerd. Desondanks is deze tocht wel zwaar, want je loopt 10 kilometer door het wassende water, daarna loop je nog een stuk over het strand. De tocht duurt inclusief strandwandeling ongeveer 5 uur. Bij aankomst kun je bij een eenvoudige wasgelegenheid het meeste zand van je benen afspoelen. Voor de terugtocht per boot neem je een pak droge kleren en schoenen mee in een rugzak – waterdicht verpakt!

Deze tochten vraagt een groot uithoudingsvermogen en dus moeten de deelnemers goed getraind zijn. Het eerste uur/gedeelte is pittig en de rest van de tocht wordt op hardere ondergrond gelopen. Een groot deel van de tocht loopt u over stevige zandbanken; maar ook passeren we de glibberige paadjes in de landaanwinningswerken, het kustdal dat meestal nog onder water staat, slikvelden waar u soms tot aan de knieën in wegzakt en er moeten een of meer geulen worden doorwaad. Soms staat het water dan tot kniehoogte, maar het gebeurt ook wel dat we tot borsthoogte door het water moeten al of niet met behulp van een lang touw voor wat extra houvast in geval van sterk stromend water. De oversteken zijn altijd tochten waarbij van de wal naar het eiland wordt gelopen. De terugtocht wordt dan per (veer)boot gemaakt en het is daarbij aan u welke boot u neemt. Deze overtocht is reeds inbegrepen in onze prijs (op vertoon van uw Dijkstra deelnemersbewijs) Afhankelijk van het tijdstip van de wadlooptocht heeft u vervolgens dus nog de rest van de dag op het eiland aan u zelf. U kunt ook besluiten nog langer te blijven.

Tijdens het wadlopen kunt u het beste gekleed gaan in korte broek of zwembroek. T-shirts, truien en windjacks al naar gelang de weersomstandigheden. Zorg dus altijd voor voldoende kleding! Uiteraard schone (en droge) kleding meenemen voor na het lopen (+ handdoek).

Sokken of surfsokken en HOGE gymschoenen zijn verplicht.

Let op: draagt u niet te oude schoenen (kleding), die u anders reeds lang geleden zou hebben weggegooid!

Het is wenselijk iets te eten en iets te drinken mee te nemen.

De tocht zal afgelast worden bij slecht zicht door mist van minder dan 400 meter; bij kans op onweer; bij windkracht 6 of harder uit noord, noordwestelijke richting (verhoging van de zeewaterstand); of om organisatorische redenen. Indien er afgelast wordt zult u dit te horen krijgen de avond voorafgaand aan de tocht.

Deelname is geheel op eigen risico!!!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen, neem dan contact op met:

Jan Snijder, tel 0595 431 211 of kijk op de site van Dijkstra Wadlooptochten.

Als je alvast wilt weten hoe laat je met de boot terug kunt gaan, kijk dan even op de site van Wagenborg bootdiensten. (vertrektijden). Dit geldt ook voor het geval je niet lopend naar Ameland wilt, maar de rest daar wel wilt ontmoeten, voor de vertrektijden van de boot vanuit Holwerd naar Ameland.

Meer info G4

Het initiatief tot de oprichting wordt genomen door de Klankbordgroep Bodembeweging. Deze is ontstaan na de zware beving in 2006. De leden van de Klankbordgroep zijn: Jan Veenstra (Toornwerd), Marko Datema (Vereniging Groninger Dorpen), Toni van Batenburg (Huizinge), Koos de Vries (Westerwijtwerd), Hilda Groeneveld (Middelstum) en Jelle van der Knoop (Stedum).

De Klankbordgroep heeft na overleg met gemeente Loppersum en de provincie nieuw onderzoek mee helpen opzetten en begeleiden. In dit onderzoek wordt bekeken of er eigenlijk wel voldoende kennis is over de effecten van de gaswinning. TNO-Deltares doet het onderzoek en is bijna klaar.

Hoe goed het doen van nieuw onderzoek ook is, het zal de onzekerheid over de bevingen en de bodemdaling nooit helemaal weg kunnen nemen, laat staan de moeilijkheid om een rechtvaardige schadevergoeding te krijgen. Daar zijn we van overtuigd. Daarom menen wij dat wij als bewoners ons moeten organiseren, vooral in de gemeente Loppersum waar de meeste bevingen zijn. Wij stellen dan ook voor een vereniging op te richten, die de belangen van de Groninger bevolking zal behartigen.

Een vereniging zonder of met heel weinig leden stelt niets voor. Alleen wanneer er veel inwoners lid worden, kunnen we een vuist maken naar de NAM.

We willen daarom peilen hoeveel belangstelling er bestaat voor het oprichten van zo’n vereniging. Mail daarom naar j.van.der.knoop@rug.nl of naar hilda.groeneveld@hetnet.nlals je het oprichten van zo’n vereniging een goede zaak vindt en via de mail op de hoogte gehouden wil worden.

Achtergrondinformatie

Historie aardgas

We gaan een stuk terug in de tijd, een heel lange tijd zeg maar ongeveer 300 miljoen jaar. Middelstum, heel Nederland, Duitsland en de Noordzee  hadden toen een tropisch klimaat. Er was een weelderige plantengroei in een nat moerasachtige omgeving.  Er vormde zich een enorm veengebied. Dit duurde een aantal miljoenen jaren. Mede door een dalende bodem vormde zich een dik veenpakket van uiteindelijk wel duizend meter dik!. Dit is de oorsprong van het gas dat zich onder onze omgeving bevindt. Grootschalige geologische bewegingen in de ondergrond hebben dit veenpakket diep begraven. Door de hoge druk en temperatuur, werd het veen samengedrukt en omgezet tot steenkool. Overal onder Nederland, dus ook onder ons ligt dit steenkool pakket. Onder ons gebied op een diepte van ongeveer 3500 meter.

Door klimaatveranderingen bracht de zee zout en de woestijn zand. Het land bleef maar dalen, en in de volgende miljoenen jaren kwamen er allerlei aardlagen op het zout te liggen.  De druk in de onderliggende veen/koollagen nam verder toe evenals de temperatuur. Bij de omzetting van  veen naar steenkool kwamen enorme hoeveelheden gas vrij, die langzaam naar boven stroomde in de ruimte tussen de woestijnzandkorrels, wat inmiddels zandsteen is geworden. Het zout fungeerde als afsluitende deksel, waardoor het gas niet meer kon ontsnappen. Het gas zat opgesloten onder het zout, en zou er miljoenen jaren blijven totdat iemand op het idee kwam om er een gat in te prikken, en het gas af te tappen.

In de loop van de jaren, waarbij de bodem ook af en toe omhoog kwam, maar meestal bleef dalen, is het zandsteen met daarin het gas naar een diepte van ca. 3 000 meter naar beneden gezakt.  Het lijkt een enorme diepte en een flinke bodemdaling, maar de snelheid waarmee het zakte was laag. Gemiddeld daalde de bodem met 1 mm per 1 jaar.  Daarbij kun je je voorstellen dat de druk van het gas in de ondergrond enorm is.

Het gaat allemaal echter niet zo vloeiend zoals het lijkt. In al die miljoenen jaren zijn er in de ondergrond allerlei breuken ontstaan. Het veen, het zand en de klei dat afgezet was, werd harde steen, dat alleen maar kan breken en scheuren. Het zout echter werd stroperig, en ging als het ware vloeien. Door de druk zijn er tal van zoutkussens of koepels ontstaan die de ondergrond erg complex maken en die allerlei breuksystemen tot gevolg hebben.

Bij het winnen van het gas uit de zandsteenlagen van het woestijnzand, neemt de druk af (je prikt als het ware een ballon leeg). Hierdoor zakken de bovenliggende lagen iets naar beneden (de bodemdaling door gaswinning):  Middelstum b.v. zal hierdoor ongeveer 40 cm dalen). Maar dit gaat ook niet geleidelijk en vloeiend. Door de complexe structuur kunnen inzakkingen in de ondergrond langs oude breuken verlopen, die aan het aardoppervlak aardbevingen kunnen veroorzaken. Deskundigen hebben gezegd op basis van statistische grondslag dat, omdat er in de afgelopen 10 jaar geen sterkere aardbevingen dan 3.5 hebben voorgedaan, de sterkste beving die in de toekomst zal optreden 3.9 zal zijn. Wij hebben hierover zo onze twijfels.

Historie Klankbordgroep

Naar aanleiding van twee info-avonden in Middelstum zijn in dec. 2004 contacten gelegd met Frits van den Berg en Theo Jurriëns van de Rijks Universiteit Groningen. De slogan “Niet zeuren we meten zelf onze scheuren” is de basis voor de groep die scheurmeters plaats bij ong. 20 inwoners, om en nabij Middelstum.

Jan Veenstra is de coördinator van deze groep die regelmatig foto’s maakt van de scheuren.

De oprichtingsvergadering van de werkgroep die zich uiteindelijk Klankbord Bodembeweging zal gaan noemen vindt plaats op 15 januari 2007 in Loppersum in het gemeentehuis.

Burgemeester Rodenboog biedt dan aan de coördinatie te verzorgen tussen ons en de provincie.

Leden Klankbord

Dit zijn: Jan Veenstra, afgevaardigde van Toornwerd, Marko Datema van de Ver. Gron. Dorpen, Toni van Batenburg (Huizinge), Koos de Vries (Westerwijtwerd), Hilda Groeneveld (Middelstum)) en: Jelle van der Knoop (Stedum). Samen vormen we het Klankbord Bodembeweging. Het woord klankbord wil zeggen dat  we een klankbord zijn van de bewoners zijn, niet van de NAM of de overheid. Wij treden ook niet op als contactpersoon tussen de bevolking en de instanties. Wat we wel willen is om ervoor te zorgen dat bepaalde zaken goed geregeld worden.

Het doel van het Klankbord:

De klankbordgroep wil in eerste instantie verbetering t.a.v. onder andere de volgende punten: 

1. de schadeafhandeling

2. de informatie richting bewoners

We willen ook graag dat de provincie zorg draagt voor een loket, waar mensen met hun vragen terecht kunnen.

Maar daarmee zijn we er natuurlijk niet. Er zijn zo veel zaken die te maken hebben met de gaswinning, bijvoorbeeld: de ecologische gevolgen, zoals de visstand, de eventuele mogelijkheden voor opslag van b.v. CO2, het zakken van de zeedijken, enz.

Welke partijen spelen een rol?

De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij, ontstaan vanuit Shell en Esso) heeft de provincie in 1984 een zak geld gegeven ( €295 miljoen) om de gevolgen door bodemdaling zo klein mogelijk te houden. De Provinciale Commissie Bodemdaling is geboren. Deze commissie zorgt voor schadevergoeding veroorzaakt door het dalen van het waterpeil i.v.m. de bodemdaling. Tot aan 2008 is aan onderzoek en maatregelen €177 miljoen uitgegeven. Dat is dus al 60%. En dat terwijl we niet weten wat ons allemaal nog te wachten staat.

Daarnaast bestaat de TCBB: de Technische Commissie BodemBeweging, welke zetelt in Den Haag en door wie je een second opinion kunt laten doen. Als dan ook de TCBB de klacht afwijst blijft de rechter bij grote conflicten de enige waar je een beroep op kunt doen.

Er is op dit gebied nog weinig wetgeving.

Wat hebben we tot nu toe gedaan en waar willen we heen?

We zijn gesprek gegaan met de gemeente en de provincie.

Eerst hebben we de vragen die onder de bevolking leven op papier gezet, zoals:

-moeten we ons zorgen maken over de toekomst?

-kunnen we ooit nog een zwaardere beving verwachten?

-hoe zit het met het grondwaterpeil door de bodemdaling?

-neemt het aantal bevingen toe?

Al deze vragen zijn aan de provincie overlegd.

Uiteindelijk stemde de Provincie in met nieuw onderzoek. In dit onderzoek wordt bekeken of we ons zorgen moeten maken: of er eigenlijk wel voldoende kennis is over de effecten van de gaswinning. TNO-Deltares doet dit onderzoek en is bijna klaar. Het onderzoek wordt begeleid door een stuurgroep. Hierin zitten ook de KNMI, de Cie Bodemdaling, de waterschappen, de TCBB, De Provincie en Burgemeester Rodenboog. Uit het onderzoek kunnen vragen komen die weer tot nieuw onderzoek leiden.

Wij als Klankbordgroep mogen aanzitten, meekijken en commentaar leveren. Op zichzelf is dit een goede zaak en wij zullen er in ieder geval boven op blijven zitten. Maar hoe goed dit onderzoek ook is, het zal nooit afdoende antwoord kunnen geven over kwesties als schadevergoeding en onzekerheid over de bevingen en de bodemdaling. Daar zijn we van overtuigd.

Daarom vinden we dat wij als bewoners, in het bijzonder die in deze streek wonen, waar de meeste bevingen zijn, zich moeten organiseren. Wij stellen dan ook voor een vereniging op te richten, die de belangen van de Groninger bevolking zal behartigen.