Skip to main content
Activiteiten

Verhalen vertellen over de Eemshaven

In 2020 maakt Peerd Theater een theatervoorstelling over de Eemshaven, maar voor die tijd willen de theatermakers verhalen verzamelen van de mensen die er wonen en werken. Samen met De Verhalen van Groningen wordt een tweetal Verhalencafés georganiseerd.

De trein van de toekomst raast ongehinderd door

In september 2020 is de Eemshaven terrein van de nieuwste Peerdproductie: HAIM (erf). In de Eemshaven ziet Peerd een lelijk eendje dat na veel opstartproblemen uitgroeit tot een mooie zwaan. Begint de mooie zwaan inmiddels niet te veranderen in een Icarus, de hoogvlieger die genadeloos ten val kwam? Door de Eemshaven in een ander – theatraal – licht te plaatsen laat Peerd de bezoeker de grilligheid en schoonheid van de Eemshaven zelf beleven. Voor ze aan de slag gaan met het stuk wil Peerd weten wat de Eemshaven betekent voor de mensen die er wonen, werken of tegenaan kijken. In samenwerking met De Verhalen van Groningen organiseert Peerd een tweetal Verhalencafés, elk met een geheel eigen insteek. Tijdens deze bijeenkomsten kan je je eigen ervaringen delen met anderen en anderen met jou. Liever alleen luisteren naar anderen? Ook dan ben je welkom.

De Verhalencafés zijn op do 31 oktober 2019 | 20.00 uur | Restaurant Eemshaven, Losdorp en do 7 november 2019 | 20.00 uur | Molen De Goliath, Eemshaven.

31 oktober 2019 | Restaurant Eemshaven, Losdorp | Inloop 19:30, start 20:00  – Sinds de jaren ‘70 is de omgeving van de Eemshaven drastisch veranderd. Weidse uitzichten en groene velden maakten plaats voor grote betonnen gebouwen en windmolens. De haven bracht werkgelegenheid maar ontnam de oorspronkelijke bewoners van het gebied wel hun vertrouwde omgeving. Is economische ontwikkeling en het creëren van werkgelegenheid belangrijker dan natuurbehoud? Hebben de inwoners van het gebied er zelf ook profijt van, of overheerst een verlangen naar het verleden? Tijdens dit Verhalencafé vertellen mensen die in de buurt van de Eemshaven wonen of hebben gewoond hoe ze de ontwikkeling van de haven hebben ervaren. Gespreksleider: Theo de Groot, artistiek leider HAIM. Met verhalen en muziek van: Remco Sietsema, acteur, componist, soundscapes en liedjes HAIM.

7 november 2019 | Molen De Goliath, Eemshaven | Inloop 19:30, start 20:00 – Toen begin jaren ’90 bleek dat het bieden van ruimte aan de grootschalige industrie in de Eemshaven geen succes was werd ingezet op logistiek. Het gebied werd sindsdien geëxploiteerd voor (data)opslag. De haven is nog niet uitontwikkeld. Zij wil voorlopen op de rest van de wereld door in te zetten op duurzaamheid. Maar hoe? Betekent dat meer of juist minder werkgelegenheid? Wordt in de toekomst nog meer landschap opgeofferd aan de industrie? Tijdens dit Verhalencafé bespreken we de toekomst(visie) van het Eemshavengebied. Hoe moet het volgens jou verder? Gespreksleider: Theo de Groot, artistiek leider HAIM. Spreker: Cas König, directeur Groningen Seaports.

Praat mee, doe mee

De Verhalen van Groningen en Stichting Peerd nodigen u van harte uit om uw verhaal te vertellen tijdens één van de cafés. Meer informatie over de Verhalencafés is te vinden via De Verhalen van Groningen (deverhalenvangroningen.nl) en via de website van Stichting Peerd (stichtingpeerd.nl). Peerd is op termijn op zoek naar mensen die een actieve bijdrage willen leveren aan de voorstelling door mee te spelen of zingen en achter de schermen als vrijwilliger. Tijdens de Verhalencafés kun je informeren naar de mogelijkheden.