Skip to main content
Laatste nieuws

30 november overdracht van Oeckelenorgel Garsthuizer kerk aan Stichting Nicolaaskerk Oldenzijl

By 24 november 2019No Comments

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) draagt op vrijdag 29 november het Van Oeckelenorgel (gebouwd in het jaar 1900) uit de voormalige kerk van Garsthuizen over aan de Stichting Nicolaaskerk Oldenzijl. Op zaterdag 30 november kan iedereen tussen 12.00 en 16.00 uur in de kerk terecht om het orgel te zien en te horen. Diverse organisten zullen die dag het orgel bespelen.

In juni zijn de werkzaamheden gestart. Latje voor latje is een bijpassende met eikenhoutimitatie beschilderde balustrade gemaakt voor het orgel en werd het met veel vakmanschap gerestaureerde instrument geplaatst. „Dit is een heel bijzonder en uniek project,” aldus directeur en orgelbouwer Dolf Tamminga van Mense Ruiter Orgelmakers uit Ten Post. Zo ervaren SOGK en SNO het ook. Voor het eerst in achthonderd jaar klinkt er een ‘echt’ orgel in de Nicolaaskerk.

Ter ere van de plaatsing van het orgel is er ook een herziene herdruk van het boekje over de Nicolaaskerk verschenen, geschreven door Teun Juk en uitgegeven bij Uitgaven Noord-Groningen. Ook dat boekje is die zaterdag in de kerk te koop.

Bron( en lees meer op de website van) DVHN