Skip to main content
Laatste nieuws

Aardbevingsgebied Groningen, provincie in opstand?

Op dinsdag 3 december is de première van de documentaire Groningen Beeft

Het onderzoek van de commissie-Meijer naar de aardbevingen ten gevolge van gaswinning in Groningen, dat is uitgevoerd door het ministerie van Economische Zaken en de NAM, is uitgelekt. Daarom is het nu hoog tijd voor een vervolg op de avond die het Groninger Forum eerder over aardbevingen in Groningen organiseerde in Middelstum op vrijdag 12 april 2013. Dit maal met de première van de documentaire Groninger beeft.

80.000 bewoners in de provincie Groningen wonen in een aardbevingsgebied. Oorzaak van deze bevingen zijn de gasboringen van de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij); onderzoek wijst uit dat deze aardbevingen steeds heftiger zullen worden. De bewoners zijn bang, gefrustreerd en boos, want zij weten al twintig jaar dat de aardbevingen met de gaswinning samenhangen, maar de NAM heeft dit verband heel lang ontkend. Inmiddels zijn veel huizen ernstig beschadigd, is hun waarde gedaald en lopen er mensen gevaar. Maar: aardgas vormt een zeer belangrijke bron van inkomsten voor Nederland, dus de regering zal er alles aan doen om aardgas te kunnen blijven winnen.

De documentaire zoomt in op een aantal bewoners in het aardbevingsgebied en verschillende leden van de Groninger Bodem Beweging. Hun persoonlijke worstelingen tijdens het dagelijks leven en hun gezamenlijke strijd tegen de NAM en het rijke Westen worden nauwgezet in beeld gebracht.

Na de vertoning gaan regisseur Kick Stokvis en Pieter van Geel (lid van de commissie-Meijer en kreeg samen met Jaqcues Wallage de opdracht de dialoog tussen bewoners en de overheid/NAM te verbeteren) onder leiding van Gerdi Verbeet (voormalig voorzitter van de Tweede Kamer) met de zaal in gesprek over de film en de toekomst van het aardbevingsgebied. Hoofdredacteur Pieter Sijpersma van Dagblad van het Noorden, zelfopgeworpen woordvoerder voor het gebied, houdt een column. Het aanwezige publiek is van harte welkom om deel te nemen aan het nagesprek.

Regie: Kick Stockvis
Nederland, 2013, 50 minuten, Nederlands

PROGRAMMA

Dinsdag 3 december 2013
Aanvang 20:00 uur 
Gratis
Locatie: Vita Nova, Middelstum