Laatste nieuws

Filmfestival Oosternieland

By 16 oktober 2014 No Comments

Driedaags Filmfestival Oosternieland

In het weekend van 31 oktober tot 2 november vindt de vierde editie van het Driedaags Filmfestival van het Hoogeland plaats in het pittoreske, 13de eeuwse, kerkje van Oosternieland.

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de eerste W.O. begon, 70 jaar geleden dat de bevrijding van Nederland in gang kwam en 25 jaar geleden dat de Muur tussen Oost en West Duitsland ‘viel’.
Reden genoeg om het filmfestival het thema ‘Duitsland’ mee te geven.

De organisatie heeft wederom een bijzonder en gevarieerd programma samengesteld. De films vallen onder de categorie van betere publieksfilms. De films zijn ook zeer geschikt voor jongeren en middelbare scholieren die een mooie CKV opdracht willen uitvoeren.

Vrijdagavond, 31 oktober om 20.00 uur, is de openingsfilm Hanna Arendt. Deze film handelt over de berechting van de beruchte nazi Eichmann. Arendt verslaat als journalist dit proces en maakt hierdoor een enorme controverse los. Een film die de gemoederen flink verhit.

Het festival wordt vrijdag voorafgaand aan de openingsfilm op spectaculaire wijze geopend door de, Nederlands sprekende, uit Duitsland afkomstige auteur, psycholoog en cabaretier Reinhard Wolff. Hij neemt ons op humoristische wijze mee in het wonderlijke steenkolenduits van Hollanders dat vaak tot hilarische situaties leidt.

Zaterdag, 1 november om 18.30 uur, start de beeldschone film Das Leben der Anderen. Het verhaal over hoe een Stasi-agent in het Oost-Berlijn van 1984 zijn medelandgenoten in de gaten moet houden maar hierdoor steeds meer in conflict komt met zichzelf. Hierdoor belandt hij in een loyaliteitscrisis naar de staat.
Bij binnenkomst wordt u welkom geheten door spectaculaire orgelklanken. Duitsland is niet alleen het land van films maar ook van muziek. Ooit op een kerkorgel ‘neun und neunzig luftbalonen’ horen spelen? Deze zaterdag speelt de internationaal befaamde organist   Robert Koolstra Duitse liederen; van Bach via Udo Jürgens tot Nina Hagen.
Sophie Scholl, een indringende film, aanvang om 21.30 uur, is de late zaterdagavond film.  Ook Duitsland kende verzetsgroepen in de tweede W.O. In één van deze verzetsgroepen is Sophie, als enig vrouw, actief. Tot dat zij wordt opgepakt door de Gestapo.

Op een filmfestival met als thema Duitsland mag een film van regisseur Fassbinder niet ontbreken. Op de zondagmiddag, 2 november om 17.00 uur, draait van hem Dritte Generation. Een provocerende film. Eind jaren 70 wordt Duitsland geteisterd door terrorisme.  Een groep verveelde jongeren zet een terreuractie op stapel. Ze besluiten om de directeur te ontvoeren van een informaticabedrijf. Ze weten echter niet dat hij eigenlijk de financier is van hun terreuracties.

Tijdens het filmfestival is er in het kerkje een fotoexpositie van de veelbelovende jonge kunstenares Wieke Braam-van den Belt uit Zandeweer.

Voor meer informatie  en reserveringen zie www.filmfestival2014.nl of 06- 214 662 56