Skip to main content
Laatste nieuws

Gemeente Loppersum ondersteunt project Plastic Madonna

Persbericht
Loppersum, 7 april 2015
Onderwerp: Middelstum zoekt #zwerfies

Gemeente Loppersum ondersteunt project Plastic Madonna

Vanuit het Platform Duurzaam Loppersum en de Stichting Dorpsbelangen Middelstum is het initiatief ontstaan om deel te nemen aan het wereldwijde project Plastic Madonna, waarbij de scholen in de gemeente Loppersum zijn betrokken. De Plastic Madonna wordt een beeld van circa 12 meter. Het is een liggende vrouw die haar kind de borst geeft, gemaakt van gerecycled plastic zwerfafval, om aan te geven dat plastic zwerfvuil uiteindelijk in onze voedselketen terechtkomt.

Wethouder Bé Schollema van Duurzaamheid en Milieu is blij met dit initiatief: ”De problematiek van plastic zwerfafval dat in het milieu terechtkomt, denk aan de Plastic Soep in de oceanen, wordt met dit project goed onder de aandacht gebracht. We kunnen beginnen door dagelijks één stuk zwerfafval op te ruimen. Veel werk is het niet, één keer bukken per dag en één stuk zwerfvuil naar een bak brengen is een kleine moeite. Ik ben blij dat scholen in onze gemeente mee willen doen. Wanneer dit Madonnabeeld tijdens de Olympische Spelen in 2016 op het strand in Rio de Janeiro staat, dan kan dat een goed signaal geven, met dank aan en ‘made in Loppersum!”.

Plastic Madonna-verzameldoos bij de scholen

PET-flesjes leveren de grondstof voor de Plastic Madonna. Leerlingen kunnen gevonden PET-flesjes brengen naar de Plastic Madonna-verzameldoos op school. Er wordt bijgehouden hoeveel PET-flesjes in de gemeente Loppersum als zwerfafval verzameld worden. De gemeente zorgt ervoor dat de flesjes bij de organisatie terechtkomen. Van deze PET-flesjes worden met behulp van een 3D-printer puzzelstukken geprint. Zo wordt het beeld stap voor stap in elkaar gezet.

Elke dag een #zwerfie opruimen

Peter Smith is oud-inwoner van de gemeente Loppersum (Middelstummer) en samen met Maria Koijck kunstenaar achter dit project. Met hulp van alle twaalf provincies willen we zoveel mogelijk mensen elke dag minstens één stuk zwerfvuil, een zogenaamde #zwerfie, op laten ruimen. Dit heeft alles te maken met de zogenaamde Plastic Soep: nog onlangs kopten de kranten ‘Elk jaar komt er in de oceanen 5 miljard kilo aan plastic bij. Als een kwart van alle mensen elke dag circa 20 gram (het gewicht van een klein PET-flesje) plastic zwerfafval opruimt, dan komt er niets meer bij! In de woorden van Wubbo Ockels: ‘Wij mensen zijn zo sterk dat we de wereld kunnen redden! Elke bijdrage, hoe klein ook, is belangrijk.’