Skip to main content
Laatste nieuws

Kerk Oldenzijl krijgt het orgel van Garsthuizen

De Nicolaaskerk in het Groningse dorp Oldenzijl krijgt een aardbevingsbestendig kerkorgel. Het instrument is afkomstig uit het verloren gegane kerkje in het nabije Garsthuizen (gemeente Loppersum).

De Nicolaaskerk heeft het verweesde orgel gekregen via de stichting Oude Groninger Kerken. “Het is een rijksmonument uit 1900, van de gebroeders Van Oeckelen”, vertelt Marien Bugel van de stichting Nicolaaskerk.

orgel kerk garsthuizen

Foto: Interieur, aanzicht orgel, orgelnummer 478 | Door: Galen, Paul van – 2008

Multiplex en zeil

Het orgel stond sinds 2015 ingepakt in multiplex en zeil in het bouwvallige kerkje van het buurdorp. “Toen we het uitpakten en de organist erop speelde, waren we verbaasd over de geluidskwaliteit”.

Het instrument is zo goed als gerestaureerd, alleen de pijpen zijn nog niet gemonteerd. Dat wil restaurateur Dolf Tamminga ter plekke doen. Maar hier stokt het proces.

Seismisch constructeurs

Onduidelijk is nog hoe het orgel aardbevingsbestendig te monteren. Restaurateur Dolf Tamminga van Mense Ruiter Orgelmakers zegt tegen RTV Noord: “Alleen in Californië hebben ze hier ervaring mee, maar daar zijn de bevingen heel anders dan in Groningen”.

Te strak vastzetten gaat ten koste van de klank. Ook kan het hout dan scheuren bij een aardbeving en komt het orgel ver over de balustrade boven de ingang te hangen.

De restauratie en installatie kosten zo’n twee ton.

Bron: nos.nl

Foto: rijksmonumenten.nl