Laatste nieuws

Open Monumentendag in omgeving Garsthuizen – Startenhuizen

By 12 september 2019 No Comments

Gemeente Loppersum zet erfgoed in de spotlights

Met honderdzevenenzestig rijksmonumenten, vijf beschermde dorpsgezichten en nog veel meer karakteristieke panden heeft gemeente Loppersum een schat aan cultureel erfgoed. Sinds kort telt gemeente Loppersum ook zeven gemeentelijke monumenten. Deze ‘nieuwe’ monumentale status is in het kader van de erfgoedverordening aan te vragen en moet (on)roerend goed dat van bijzonder belang is voor de gemeente beschermen. De gemeente publiceerde in de  Ommelander Courant van maandag 9 september een special over het cultureel erfgoed dat gemeente Loppersum rijk is. In de special staat beschreven hoe de bescherming geregeld is en staan antwoorden op een aantal vaak gestelde vragen.

Bescherming cultureel erfgoed

Sinds dit jaar is het mogelijk om een verzoek in te dienen voor de status gemeentelijk monument. Gemeente Loppersum wil met deze stap het cultureel erfgoed beter beschermen tegen de gevolgen van de aardbevingen. De monumentale status moet de gebouwen beschermen tegen rigoureuze maatregelen vanwege de versterking van woningen in het aardbevingsgebied. De erfgoedverordening gaat over roerend en onroerend erfgoed wat van bijzonder belang is voor de gemeente vanwege haar schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde. Denk hierbij aan gebouwen, maar bijvoorbeeld ook aan kunstwerken.

Vijftig locaties doen mee aan Open Monumentendag

Op zaterdag 14 en zondag 15 september 2019 openen vijftig locaties in de gemeente Loppersum hun deuren tijdens Open Monumentendag. Dit is een landelijk, cultureel evenement met als doel mensen op grote schaal in contact te brengen met ons monumentale erfgoed. Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn. 

“Open Monumentendag leeft”

Ook de gemeente Loppersum doet ieder jaar mee aan Open Monumentendag. Dit jaar zijn vijftig monumenten geopend, verspreid over de hele gemeente. In bijna elk dorp zijn kerken, molens, musea of andere monumenten geopend. Wethouder Rudi Slager (Kunst en Cultuur): “We zien ieder jaar een stijging van het aantal monumenten dat meedoet aan dit mooie evenement. In 2017 waren het 36, in 2018 deden 40 monumenten mee en dit jaar dus 50. Dit betekent dat Open Monumentendag leeft! Het is een prachtige gelegenheid om een kerk, molen of ander monument te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Daarnaast worden er op veel plekken ook activiteiten georganiseerd zoals exposities, rondleidingen, muziekvoorstellingen en zijn er verhalenvertellers. Een dag die je niet wilt missen dus! Ik hoop dat er veel mensen komen genieten van al deze pracht.”

De deelnemende monumenten, openingstijden en activiteiten staan in de folder ‘Open Monumentendag 2019’. Deze is verkrijgbaar op diverse plekken in de gemeente en ook digitaal te bekijken via www.loppersum.nl/monumentendag.