Skip to main content
Activiteiten

Verslag lezing voedselbank

Vrijdagavond 27 februari hield de voorzitter van Voedselbank Het Hogeland in ons dorpshuis een lezing over het systeem voedselbank.

Hij begon zijn verhaal met een stukje historie, hoe de voedselbanken zijn ontstaan. Vervolgens legde hij uit hoe het allemaal werkt en liet hij een overzichtje zien van alle voedselbanken in Nederland en met name in Groningen. Hij vertelde dat er veel wordt samengewerkt op het gebied van voedsel en de manieren van uitdelen. Het gehele systeem wordt gedaan door vrijwilligers.

Iedere voedselbank heeft zijn eigen manier, bij de voedselbank Het Hogeland krijgt men 1 x per maande een box waarbij rekening wordt gehouden met de schijf van vijf. Als er bv. bij een voedselbank veel producten zijn, wordt er onderling ook wel uitgewisseld. Ook zijn er een aantal kleine distributiecentra in Nederland waar fabrikanten producten brengen van restpartijen of bv. een partij waarvan er op etiket iets staat wat niet helemaal klopt. Hij noemde als voorbeeld een partij tomatensoep; op het etiket stond 8% zout maar er zat maar 7 % in. Volgens de wet mag dit niet meer worden verkocht, prima soep even wat zout erbij doen in de pan en eet smakelijk.

Ook de doelstellingen van de voedselbanken werden genoemd, deze liggen op het morele vlak. Het hoofddoel is om mensen te helpen om de boel weer op orde te krijgen. Als mensen zich aanmelden, wordt er niet alleen voedsel gegeven maar ook hulp geboden met hulpverleners op allerlei vlak.

Er wordt veel samengewerkt met maatschappelijk werkers, maar ook wel met allerlei kerken en gemeenten. Er werd ook uitgelegd wat de norm is, wil je in aanmerking komen voor een pakket; er is een strenge selectie die ook regelmatig wordt gecontroleerd, de situatie kan voor iemand ook plotseling veranderen. Je hebt ook wel wat plichten als je hulp krijgt. Als je bv. 2x je pakket niet ophaalt zonder een goede reden op te geven, word je weer uitgeschreven en mag je weer opnieuw aanvragen. Het komt misschien wel een beetje hard over maar iedereen heeft ook een eigen verantwoordelijkheid en natuurlijk krijgt iemand begeleiding in schrijnende situaties.

Het is bedoeld als noodhulp, dit varieert van 3 maanden tot maximaal 3 jaar.

Ook werd de toekomst van deze voedeselbank genoemd. Binnenkort krijgen ze een ander pand, in Winsum. Dit heeft te maken met ruimtegebrek op de plaats waar ze nu zitten, maar ook met regelgeving van de Voedsel- en Warenwet op het gebied van hhcp-wetgeving. Binnenkort hopen ze gecertificeerd te worden, dit opent dan weer ingangen naar supermarktketens en bedrijven die dan wel mogen geven omdat dan geborgd is dat het goed zit met bv. koelproducten en diepvriesproducten.

Ondanks dat de publieke belangstelling niet zo heel groot was, hebben de mensen die aanwezig waren het als een leerzame avond ondervonden. Ook de spreker was tevreden; zijn doelstelling is om overal zoveel mogelijk mensen te bereiken en bekendheid en openheid te geven in het algemeen over de situatie van mensen, waarvan de meesten er gewoon niets aan kunnen doen. Hij vertelde ook dat iedereen hierin kan komen bv. zzp’ ers die failliet worden verklaard, mensen die zonder werk en inkomen komen, gaan scheiden en dan is je huis onverkoopbaar omdat hij in een aardbevingsgebied ligt, of er ontstaat een hypotheekgat. Er zijn dan wel vaak kennissen of vrienden maar je kunt niet zeggen, wacht maar even; er moet wel direct wat gebeuren. Om deze tijd te overbruggen is er de voedselbank.

In Nederland krijg je dan wel bv. huurtoeslag naar de aanvraag duurt 3 maanden, of bv. de zorgverzekering accepteert je niet. Nadrukkelijk werd er wel verteld dat de voedselbank geen verlengstuk is van de sociale dienst, ze zijn onafhankelijk en wijzen de gemeenten hier ook wel op. Tot slot was er een voorbeeldpakket voor een gezin met 2 kinderen.

Mocht je nog vragen hebben kijk dan op de site www.voedselbankhethogeland.nl . Ook liggen er in het dorpshuis een aantal folders.