Laatste nieuws

Zonnedorpen

By 17 augustus 2019 No Comments

De energie coöperatie voor de dorpen Garsthuizen, Godlinze, Leermens, ‘t Zandt, Zeerijp en Zijldijk.

Wat willen we?

De energie coöperatie Zonnedorpen heeft meerdere doelen;

  • het adviseren en gezamenlijk aankopen van zonnepanelen voor individuele huizen.
  • We hebben een gezamenlijk zonneveld en hebben stroom beschikbaar voor iedereen die geen plaats heeft om zelf zonnepanelen te installeren.
  • Het adviseren bij energiebesparende maatregelen
  • Het opslaan van energie zodat de energievraag en aanbod beter op elkaar afgestemd worden.
  • Het stimuleren en exploiteren van elektrische deelauto’s
  • Het participeren in andere duurzame energieprojecten (zon, wind, biogas, waterstof, geothermie)

Hoe kan ik meedoen?

De coöperatie is op 10 september 2015 opgericht. Iedereen kan lid worden, ook als je (nog) geen gebruik van de “eigen” energie maakt. lidmaatschapskosten zijn € 10,- per huishouding. Je mag maximaal het jaarverbruik van het veld afnemen, met een maximum van 10.000 kWh.

Lees meer op de website van zonnedorpen

Zonnedorpen gaan van het gas af!

Zonnedorpen is betrokken bij de ontwikkeling van een revolutionaire gasloze CV ketel. Deze ketel werkt ongeveer als een warmtepomp, maar heeft een hoger rendement. Ook levert het apparaat warm water. Dat betekent dat er naast de huidige gasketel niets veranderd hoeft te worden aan de bestaande CV- en elektrische installatie. De bestaande radiatoren kunnen gewoon gebruikt blijven worden. De warmte wordt uit de buitenlucht gehaald. Een ander verschil met een normale warmtepomp is dat het systeem ook bij extreem lage buitentemperaturen blijft werken.

Praktijktest

Wij willen binnen de Zonnedorpen een praktijktest gaan doen, waarbij nauw contact met de deelnemers noodzakelijk is. Hiervoor willen wij zoveel mogelijk huizen in ons gebied van een gasloze CV ketel voorzien.

Wanneer zijn de ketels beschikbaar

Zonnedorpen gaat met de gemeente Loppersum een aanvraag doen voor subsidie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Wij verwachten begin volgend jaar met deze praktijktest te kunnen beginnen. Als hier meer over bekend is wordt dat in een volgende nieuwsbrief bekend gemaakt.

Wie kunnen er gebruik van maken

Alleen bewoners en bedrijven in de postcodes 9908, 9912, 9914, 9915, 9923, en 9987 kunnen meedoen aan deze praktijktest.