Skip to main content
Laatste nieuws

Garsthuizer Kunstkerk? Uw mening telt!

By 2 december 2018december 4th, 2018No Comments

Sinds de sloop van de kerk ervaren inwoners van Garsthuizen/Startenhuizen een ongemakkelijke leegte in het hart van het dorp. Garsthuizen heeft zijn middelpunt verloren; de kerk steekt niet meer af in het landschap. Er zijn echter plannen voor een nieuwe invulling.

Sloop Kerk Garsthuizen

Foto – Josephine Reijman

Eind juli 2018 is het ontwerp voor dit herkenningspunt voor het eerst aan het dorp gepresenteerd. Dat was tijdens een speciale bijeenkomst in het dorpshuis. Wellicht was u aanwezig, maar misschien was u verhinderd.

Herkenningspunt

De voormalige Stichting Restauratie Kerk Garsthuizen (SRKG) en de Vereniging voor Volksvermaken en Dorpsbelangen (VVV/D), hebben samen met Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) en ondersteund door de gemeente Loppersum, het plan opgevat om de kerklocatie te herontwikkelen. Het belangrijkste argument is het terugbrengen van een landmark oftewel herkenningspunt – een opvallend element dat het dorp in het landschap én het dorpscentrum in het bebouwingslint markeert.

Werkgroep KunstKerk

Een aantal dorpelingen t.w. Gisella Roling, Bettie van Veen, Tine de Leeuw, Marie-Lou Gregoire, Johan Kamminga, Arjen Kolkman en Jan de Vries hebben inmiddels de werkgroep “De Garsthuizer Kunstkerk opgericht. Zij vertegenwoordigen als het ware ons dorp als het gaat om de invulling van de voormalige kerklocatie.

Uw mening telt

In eerste instantie willen zij het ontwerp dorpsbreed bekend maken en u de gelegenheid bieden om te reageren op dit ontwerp. Zo kunt u bijvoorbeeld laten weten wat u van het ontwerp vindt of welke ideeën, suggesties of wensen u heeft – uiteraard binnen de kaders van het ontwerp van de architecte – voor de nieuwe invulling van de locatie. Bij de folder zit een antwoordstrook. De werkgroepleden komen deze in de loop van december bij u ophalen.

Hieronder treft u de folder aan inclusief de presentatie van het ontwerp dat eind juli 2018 in het dorpshuis is gepresenteerd. Aan het ontwerp ligt het beleidsdocument “Met zonder Kerk Garsthuizen”van Paul Meurs, ten grondslag.

Alle bestanden vindt u in PDF formaat hieronder en kunt u downloaden: